Zpět na výběr šablon Použít šablonu

Pro úspěšné investování do fondů je rozhodující trpělivost

Pro úspěšné investování do fondů je rozhodující trpělivost

Využili jste už všechny možnosti spoření se státní podporou, případně slevou na dani? Pokud vám kromě nutné finanční rezervy ještě zbývají volné peněžní prostředky, zkuste je investovat a zhodnotit v některém z podílových fondů.

Mezi hlavní zásady investování patří rozložení rizika a stanovení investičního horizontu, který má být u podílových, zejména akciových fondů nejméně 5letý. Čím delší je doba trvání investice, tím více stoupá šance na solidní zhodnocení vložených financí.

V praxi bohužel mnozí investoři ztrácejí nervy a vybírají peníze v okamžiku zakolísání trhu, což je špatně, protože z dlouhodobého hlediska se dočkají jedině ztráty. Chytrého investora ctí trpělivost a samozřejmě dobrý výběr fondu – z hlediska jeho poplatků, investiční strategie, výkonnosti a lidí, kteří za ním stojí.

Vyberte si podílový fond podle svého přístupu k riziku

  • Konzervativní fond investuje do finančních produktů s nízkým rizikem proměnlivosti ceny a je vhodný pro investora akceptujícího zisk mírně přesahující výnosy z termínovaných bankovních vkladů.
  • Vyvážený fond je určen investorům hledajícím optimální poměr mezi rizikem a potenciálním střednědobým až dlouhodobým zhodnocením vložených finančních prostředků. Investorovi umožňuje i účast na trhu akcií a komodit.
  • Dynamický fond investuje převážně do akciových fondů a pro dosažení vyššího zhodnocení peněz je třeba počítat s kolísáním jeho hodnoty.

U každého podílového fondu je dobré se podívat na takzvané roční náklady, které jsou označené jako „náklady hrazené z majetku fondu v průběhu roku“. Zahrnují manažerský poplatek (poplatek za správu) a další administrativní náklady. Fond musí vše povinně zveřejňovat v dokumentu „Klíčové informace pro investory“. Rozsah manažerských poplatků fondů je široký – nejčastěji od 0,5 do 2,5 %.

V úvahu se však musí brát i celkové nastavení fondu, jeho historie a další faktory. Zajímavé závěry mohou vyplynout ze srovnání jednotlivých fondů. Například, že drahý a aktuálně úspěšný fond přináší z dlouhodobého hlediska nižší výnosy než nenápadný levnější podílový fond, často tuzemský.

Investování v roce 2016

Co ekonom, analytik, investor či podnikatel, to jiný názor na dobrou investici v roce 2016.

O vývoj nadhodnocených amerických akcií a oslabování koruny způsobené Českou národní bankou se však zajímá většina odborníků. Jsou nuceni počítat s centrálními bankami jako silnými hráči na finančních trzích celého světa. Do velkých rizik se letos všeobecně pouštět nechtějí. Kromě dalšího rozmachu investování do nemovitostí očekávají v roce 2016 i zvýšený zájem o podílové fondy. 

Svět investic může být pro nezasvěceného člověka džunglí neznáma, a snadno se tak ztratí v pojmech nebo nákladech spojenými s vedením investičního portfolia. Pokud budete chtít s čímkoliv poradit, neváhejte se na mne obrátit.

Autor: Pavel Novák

Toto je vzorový text, který si upravte podle sebe. Název si můžete změnit (například na "O nás") v administraci. Je to místo, na kterém budete získávat důvěru vašich zákazníků, a tak vám přinášíme pár tipů, jak tento text sepsat.

Na začátek textu dejte svůj příběh. Jak jste začínali nebo co vás k tomu přivedlo. Můžete zmínit roli vašich předchůdců - to v případě, že jste třeba…